Беларус вече на практика е на ръба на фалит. Страната потвърди, че

...
Беларус вече на практика е на ръба на фалит. Страната потвърди, че
Коментари Харесай

Беларус e на ръба на фалита, не може да плаща външните си дългове


Беларус към този момент на процедура е на ръба на фалит. Страната удостовери, че не е в положение да изплаща дълговете си в задгранична валута поради глобите, наложени на страната от Европейския съюз (ЕС) и Съединените щати, предаде Свободна Европа.

През юли Fitch Ratings намали дълготрайния рейтинг на Република Беларус от " CCC " на " C ". Това доведе страната още една стъпка по-близо до банкрута и то преди днешното изказване. 

Два дни по-рано Световната банка заяви, че е трансформирала статута на всички заеми, отпуснати на Беларус от нейното главно кредитно звено, на " необслужвани ". От институцията се позоваха на просрочените заплащания на страната в размер на 68,43 млн. $.

Според известието на банката наранени са всички заеми на Международната банка за възобновяване и развиване (МБВР) към или обезпечени от Беларус. В изказването се споделя още, че слагането в статут на " необслужвани " води до пропускане на доходи от към 12,75 млн. $.

Дотук се стигна, откакто в средата на 2020 година Световната банка спря новите заеми за Беларус, а Съединени американски щати и ЕС наложиха санкции върху страната поради нарушавания на човешките права и " насилствената принуда над цивилни жители " след президентските избори същата година. На тях ръководещият към този момент три десетилетия Александър Лукашенко се разгласи за победител, само че Западът не признава резултатите.

След началото на съветската военна инвазия в Украйна Западът наложи нови наказания на Беларус поради помощта на страната за нахлуването на Русия. Те в допълнение ограничиха способността на управляващите в Минск да търгуват с задгранични валути. През март МБВР спря и всички свои стратегии в Беларус.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР